First impression: Kenwood TH-D72(A/E) vs. Yaesu VX-8GR (norwegian)

img

Summary

En rask sammenlikning av nevnte håndapparater.

Konstruksjon/mekanisk

Det første en legger merke til er at TH-D72 er et usedvanlig stort håndapparat. VX-8GR er mye tynnere og lavere, men noe bredere. Dette resulterer i at sistnevnte radio ligger langt bedre i hånden.

img img

Materialene i TH-D72 gir til sammenlikning en følelse av et lett og noe spinkelt plastikkskall, men VX-8GR virker svært solid og godt sammenskrudd. VX-8GR er dessuten merket IPx7, hvilket tillater nedsenking i vann i 30 minutter, mot IP54 på TH-D72.

Vinner: VX-8GR

Radio

Spesifikasjonsmessig vinner Yaesu noe på et større mottaksområde (118-999 MHz mot 118-524 MHz, ikke kontinuerlig). Derimot kan Kenwood stille med full duplex på radioen, hvilket f.eks. tillater FM-satelittkjøring. En rask test avslører at sensitiviteten virker vesentlig bedre på TH-D72, både på 2m og 70cm. Utover dette legger jeg merke til at Kenwood slipper gjennom en del støy på høyttaleren når squelchen åpnes på databåndet, selv om faderen som justerer lydbalansen mellom båndene er stilt helt vekk fra databåndet. Dette gjør ikke spesielt mye i praksis, men gir bare et litt dårlig kvalitetsinntrykk.

Vinner: TH-D72

APRS-funksjonalitet

På dette punktet utklasseres Yaesu av Kenwood. Det eneste negative jeg har å si om Kenwood på dette punktet er at TH-D72 ikke har vibrasjonsmotor, og derfor ikke vil gi noe varsel på meldinger om lyden er skrudd av. Varsellydene er dessuten også koblet gjennom volumpotmeteret. Utover dette kan begge spytte ut NMEA-waypoints på dataporten, men det er også så langt Yaesu går utover grunnleggende APRS-funksjonalitet. TH-D72 kan videre stille med digipeater, GPS-logger, Full TNC2-kompatibel TNC, USB-port og langt bedre GPS-informasjon. Sensitiviteten på GPSen i TH-D72 er også mye bedre, og får mye raskere fix.

Vinner: TH-D72

Oppsummering

TH-D72:
+ Digipeater
+ GPS-logger
+ Full TNC
+ USB-port
+ God GPS-informasjon
+ Best sensitivitet på både 2m/70cm og GPS-mottaker
+ Full duplex med sending på 2m og mottak på 70cm og vice versa
- Hovedvolum påvirker varsellyder
- Stor og klumpete
- Noe støy i høyttaler ved mottak på "mutet" databånd
VX-8GR:
+ Svært solid og kompakt design
+ Kan nedsenkes i vann
+ Vibrasjonsvarsling
- Dårlig sensitivitet på GPS
- Kun grunnleggende APRS-funksjonalitet

Comments

You need to be logged into Facebook in the browser for comments to appearDesign: Jon Petter Skagmo