Jensen Buddy DAB Lite, reduksjon av strømforbruk

img

Summary

Jensen Buddy DAB Lite er en billig (499 kr på XXL) og bra DAB-radio med et noe høyt strømtrekk. Med en relativt enkel modifikasjon kan man redusere effekten drastisk - fra 2,5 W til 1,2 W. Dette kommer godt med f.eks. på en hytte med solcelleanlegg.

Forbehold

Dette bryter naturligvis garantien på radioen! Modifikasjonen krever en god loddebolt med høy effekt. Sluttresultatet kan redusere sensitivteten til radioen noe. Dersom du bor i et område på randen av DAB-dekning bør du tenke deg om to ganger og eventuelt finne en spesielt støysvak regulator.

På innsiden

Vri gummien på baksiden til siden så du får full tilgang til de 6 torx-skruene. Baksiden kan nå løftes av. Fjern noe av det selvbeklebende filtet som skjuler skruene inn til rommet over høyttalerelementet og skru ut disse. Her er det en stack med to PCB.

img img img img img img img

For den som er nysgjerrig på de viktigste komponentene i radioen er de som følger:

Quantek Q88 DAB+ og FM mottaker. Denne mottakeren har LDO-regulatorer som reduserer spenningen videre fra 5V til 3,3 V og 1,2 V.
Nuvoton NPCA110PA DSP og DAC. Digital lyd (I2S) fra DAB-mottakeren går gjennom en DSP som mest sannsynlig inneholder digitale filtre for å korrigere frekvensresponsen til det lille høyttalerkabinettet. Fungerer også som ADC før signalet går videre til forsterkeren.
TI TPA3110D2 En liten klasse D forsterker som gir 30 W til en 4 ohms last ved 16 V. God virkningsgrad på 90%. Drives rett fra innspenning.
5800A03201(?) 4 ohm 10 W høyttalerelement.
ST L7805CD2T Enkel og gammel lineær 5V-regulator som forsyner all elektronikk utenom forsterkeren med et stort energitap. Hele spenningsfallet fra 12 V til 5 V blir til varme.

Strømtrekk og modifikasjon

På baksiden av radioen står det 12 - 14 V, men lyden kutter ut først ved 7,1 V, og kommer tilbake ved 7,5 V. På grunn av det merkelige designvalget med en lineær regulator som forsyner alle komponenter utenom forsterkeren er strømtrekket det samme uavhengig av spenning inn. Forsterkeren trenger 12 V for å kunne yte full effekt, så å redusere innspenning under 12 V er ingen god løsning.

Av24,5 mA
Standby, med klokke på display27 mA
Standby, med klokke på display og mottaker aktiv (for å stille klokke fra DAB-nettet og evt. EWF (Emergency Warning Functionality)?)81 mA
DAB-mottak med null lydvolum211 mA (2,53 W @ 12 V)
DAB-mottak med ca. 50 % lydvolum244 mA (2,93 W @ 12 V)

Ved å erstatte den lineære regulatoren med en svitsjende regulator kan man redusere strømtrekket vesentlig. Bruk en varmluftsloddestasjon, eller hvis du ikke har det; varm opp ett komponentben av gangen og dytt det opp når tinnet flyter. Til slutt varmer du opp jordplanet (dette krever en god loddebolt og en bred spiss) til du kan løfte av regulatoren. Strengt tatt kan du også bare klippe og lodde av de to komponentbenene og la selve komponentet sitte igjen på jordplanet. Den gjør ikke noe fra eller til.

img img img img img

Jeg vil anbefale å teste [denne] regulatoren, som koster lite, har høy virkningsgrad og justerbar spenning. Vær oppmerksom på at det ikke var denne jeg benyttet, så jeg kan ikke garantere ytelsen. Jeg benyttet [denne], men det var kun fordi jeg allerede hadde kjøpt den. Sistnevnte er beregnet til å forsyne USB-enheter for lading og leverer i praksis 5,15 V for å kompensere for spenningsfall i USB-kabelen, så jeg måtte lodde en 1 Mohm resistor i parallell med den ene resistoren i feedback-spenningsdeleren for å redusere spenningen til 5 V. Det hadde fungert med 5,15 V også, men radioen ville da trukket noe mer strøm.

Lodd først jord og inngang på regulatoren, sett på spenning inn og juster regulatoren til 5 V (verifiser med multimeter) før du kobler til den siste lederen. Resultat etter modifikasjon er at strømtrekket til radioen er under halvparten ved 12 V!

Standby, med klokke på display8 mA
Standby, med klokke på display og mottaker aktiv (for å stille klokke fra DAB-nettet og evt. EWF (Emergency Warning Functionality)?)36 mA
DAB-mottak med null lydvolum102 mA (1,22 W @ 12 V)
DAB-mottak med ca. 50 % lydvolum125 mA (1,5 W @ 12 V)

Comments

You need to be logged into Facebook in the browser for comments to appearDesign: Jon Petter Skagmo